perjantai 24. lokakuuta 2014

Vain koiranelämää

Ihmisen paras ystävä?

Lapsuuden kokemukseni lemmikeistä ja erityisesti koirista olivat ristiriitaisia, hämmentäviä ja osittain jopa traumaattisia. Opin koirista lähinnä sen, että niitä tulee pelätä, karttaa ja vältellä aina, kun se vain suinkin oli mahdollista. Muistan elävästi, kun seisoin kerrostalon rapussa ja soitin kaverini ovikelloa, jonka jälkeen kuulin ensin kiivasta haukuntaa ja sitten kaverini huudon: "Mene polvillesi ennen kuin avaan oven, koska muuten se käy kimppuusi!"

Tätä taustaa vasten ymmärrät varmaan, etten ollut kovin innoissani, kun vaimoni tyttärineen ehdotti eräänä päivänä koiran hankkimista. Ja tämä tapahtui pian sen jälkeen, kun olimme menneet naimisiin. "Ei todellakaan! Tähän perheeseen ei koiraa tule!" vastasin ytimekkäästi ja toivoin asian olevan loppuunkäsitelty. Mutta vähänpä tiesin, mitä tarkoittaa uuvutustaistelu, jota tulisimme käymään vielä kaksi vuotta tästä hetkestä eteenpäin. Vaimoni suostuttelut, tunteisiin vetoaminen, lievä uhkailu ja jopa suoranainen lahjonta - ynnä muut naiselliset konstit - saivat minut lopulta taipumaan koiran hankinnan kannalle.

Niinpä starttasimme automme suuntana Vihti eräänä keväisenä päivänä vuonna 2007. Vaimoni oli selaillut nettisivuja ahkeraan ja löytänyt varsin potentiaalisen bichon havanais-pentueen, josta noutaisimme kotiimme valioyksikön. Saapuessamme perille määränpäähän en ollut vieläkään täysin vakuuttunut koiran hankinnasta. Mutta kun katselin noita valkokarvaisia otuksia, epäilykseni ja arkuuteni alkoivat hiljalleen haihtua - ja sydämeni sulaa. Pitelin koiranpentuamme sylissäni ja olin hetkessä myyty. Pennun nimeksi oli annettu 'Palmiro' (italiaksi palmu), josta syntyi sittemmin lempinimi 'Miro' -

Kuvia Mirosta
...

Kun Miro oli parin vuoden ikäinen, alkoi neuvottelu pikkuveljen ja samalla leikkikaverin hankkimisesta. Tällä kertaa minua ei tarvinnut suostutella pitkään, joten nettisivut avattiin jälleen ja pikkuveljen etsintä alkoi. Parin puhelinsoiton jälkeen suuntasimme Vaasan liepeille Mustasaareen keväällä 2009. Kun kaarsimme omakotitalon pihalle, sen ovi aukesi ja ulos ryntäsi omistajan kanssa pienenpieni tummakarvainen schapendoes-kääpiösnautseri -rotuinen pentu, joka oli viimeisenä jäljellä pesueesta. Annoimme pennulle nimeksi 'Benjamin' (hepreaksi oikean käden poika, voiman poika), josta syntyi kutsumanimi 'Benji' -

Kuvia Benjistä
...

Kuluneiden vuosien aikana olen hämmästellyt sitä kiintymyksen määrää, joka voi syntyä suhteessa lemmikeihin. Vaikka Miro ja Benji ovat oppineet paljon erilaisia taitoja, niin varsinainen oppija olen kuitenkin ollut minä. RadioCityn artikkeli kiteyttää oivallisesti sen, minkä olen itsekin oppinut ja kokenut -

1. Koira ei tuomitse sinua
Koirasi rakastaa sinua juuri sellaisena kuin olet, eikä tuomitse asioista, joita muu maailma voi pitää merkityksellisinä. Kun kohtelet lemmikkiäsi rakkaudella, hän on aina ystäväsi.

2. Koira on aina lojaali
Koirasi pysyy rinnallasi tulipa mitä vain. Se on uskollinen juuri sinulle kuolemaansa asti.

3. Koirallasi on aina aikaa sinulle
Vaikka koiranomistajan arkeen kuuluu toisinaan uhrautumista omista suunnitelmista, on myös koirasi aina valmis lähtemään puistoon, kylään tai lenkille kun sinäkin olet. Sillä ei ole koskaan muuta menoa ja se viihtyy seurassasi vaikka koko päivän.

4. Koirasi tekee sinusta paremman tyypin
Tutkimusten mukaan ihmiset luottavat koiranomistajiin muita enemmän, sillä se osoittaa, että voit pitää jostain enemmän kuin itsestäsi. Koira myös pehmentää sinua ja tekee sinut helpommin lähestyttäväksi muille ihmisille.

5. Koirasi tietää, kun olet sairas
Koirilla on taipumus luonnostaan tietää, kun olet sairas. Tutkimusten mukaan osa koirista pystyy huomaamaan syövän yli 80 prosentin tarkkuudella ja ne osaavat varoittaa ihmistä esimerkiksi alhaisesta verensokerista.

6. Koira pitää sinut terveenä
Jo se, että omistat koiran pitää sinut aktiivisempana ja vähentää stressiä. Tutkimusten mukaan koiranomistajat elävätkin muita pidempään.

7. Koira suojelee sinua
Toki kyseinen taipumus vaihtelee yksilöstä riippuen, mutta useimmiten koirasi on valmis tekemään mitä tahansa vuoksesi, mukaanlukien suojelemaan sinua mahdolliselta uhalta."

Aika huikea lista! Kuvittele, miltä ihmissuhteemme näyttäisivät, mikäli nämä seitsemän kohtaa toteutuisivat myös pari-, perhe- tai ystävyyssuhteissamme? Jos hyväksyisimme toisemme heikkouksineen, pysyisimme uskollisina tuli mitä tuli, tarjoaisimme toisillemme laatuaikaa ja suojelisimme toisiamme uhkilta? Tai muuten vaan olisimme aina yhtä vilpittömän iloisia, yllättyneitä ja innoissamme, kun näkisimme toisemme - vaikka vain pienenkin tauon jälkeen. Maailma olisi takuulla parempi paikka elää ja hengittää!

Olen sanomattoman kiitollinen siitä, että vaimoni tyttärineen sai minussa aikaan mielenmuutoksen suhteessa koiranhankintaan. Se ei vain parantanut haavojani suhteessa menneisyyden traumoihini, vaan auttoi myös löytämään itsestäni kokonaan uuden puolen koiranomistajana, jollaiseksi en koskaan uskonut tulevani. Tämä heittäytyminen, ennakkoluulojeni hälventyminen ja sydämeni muuttuminen suhteessa näihin karvaisiin otuksiin on edesauttanut myös tarttumaan muihin haasteisiin, jotka ovat aluksi jännittäneet, pelottaneet ja jopa lamauttaneet.

Nämä haasteet ovat juuri niitä, joita tarvitsemme ja joista elämme. Ilman niitä jäämme paikallemme pyörimään kehää. Ne kutsuvat meitä astumaan eteenpäin, vaikka pelottaisi ja avaamaan sen oven, jonka ennakkoluulomme on sulkenut. Haasteisiin tarttuminen ja hyppy tuntemattomaan - on se sitten koiranhankinta tai jokin muu päätös - muuttaa sinua parempaan suuntaan. Löydät itsestäsi uusia puolia ja kykyjä, käyttämättömiä voimavaroja ja luovuutta. Mutta se paljastaa myös rajallisuutesi, heikkoutesi ja avuntarpeesi - toisin sanoen, ihmisyytesi.

Jos koira ei olekaan ihmisen paras ystävä, on se ainakin yksi parhaista. Sillä mikä ystävyyden määrittää, ellei se, että on toista varten ilman takaa-ajatuksia, vaatimuksia tai pyyteitä? Tällaista ystävyyttä arvostaa taivasta korkeammalle, sen eteen on valmis näkemään vaivaa ja siitä luopuminen tulee olemaan kerran äärettömän vaikeaa.

Onko lähelläsi kaikki hyvin? (Sininauhaliitto)
(feat. Benji)

Marley & Me (traileri)

Muita koiraleffoja, joita suosittelen:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti